Gode råd & fodøvelser

Fødderne skal bære dig gennem hele livet – her får du nogle gode råd til hvad du selv kan gøre for at pleje dine fødder.

Gode råd – hvad kan jeg selv gøre og hvad skal jeg være opmærksom på ?

Skyl fødderne dagligt – for eksempel i det daglige brusebad. Vær opmærksom på at sæbe udtørrer huden og skal derfor skylles grundigt af med vand.

Kontroller dit fodtøj. Hård hud og ligtorne kan skyldes forkert fodtøj. Dine sko skal være lange nok – ca. 1. cm. længere end din længste tå. Skoen må heller ikke trykke ovenpå dine tæer – hvis det er tilfældet, er tå-kappen i skoen ikke høj nok. Bredden skal også være i orden, så der er plads til dine tæer – du skal kunne bevæge dine tæer inde i skoen. En fast hælkappe er vigtig for at kunne holde skoen på plads – det er vigtigt at skoen sidder fast på foden uden at trykke. En sko med justerbar lukkeanordning over vristen er også vigtig. Ligeledes skal der tænkes på ”indeklimaet” i skoen og om der er en god stødabsorbering. Har du brug for hjælp med hensyn til valg af fodtøj – spørg din Fodterapeut til råds.

Efter bad skal fødderne tørres grundigt – især mellem tæerne, da hudsvamp elsker fugtige og varme omgivelser. Hvis du har hudsvamp skal strømperne vaskes ved 60 grader, da svampesporer dør ved denne temperatur.

Klip neglene lige over. Hvis du klipper dem ned i siderne, risikerer du at få nedgroede negle, hvilket kan være meget smertefuldt og der kan opstå betændelse. Hvis det skulle ske, er der brug for professionel behandling hos en Statsautoriseret Fodterapeut.

Hård hud og ligtorne skyldes forkert og/eller ensidig belastning – fodtøjet skal kontrolleres.

Med professionel hjælp kan hård hud og ligtorne symptombehandles, således at evt. smerter mindskes/forsvinder. Ligeledes kan din Fodterapeut aflaste generne, så du undgår smerter og skader.

Giv dine fødder massage og brug dertil en god fugtighedscreme, da huden på fødderne ofte bliver tør.

Cremen har en plejende effekt – du må dog ikke smørre creme imellem tæerne.

Fodøvelser styrker fodens muskler og bevægelighed. Venepumpeøvelser styrker kredsløbet.

Du kan søge på ”Fodøvelser” på YouTube og se div. øvelser – se 2 af dem øverst på denne side.

Strømper skiftes dagligt og må ikke stramme, da de så kan lukke af for blodomløbet til fødderne. Strømper bør være af naturmaterialer, som opsuger fugt (huden kan ikke ånde ved materialer af nylon/kunststof, hvorfor sved/fugt bliver i strømpen).

Vælg forskelligt fodtøj i løbet af dagen og skift sko efter gøremål (arbejde, fest, dyrke sport, m.m.).

Overbelastningsskader i fod og underben

Vidste du, at næsten alle former for idræt indeholder belastninger af fod og underben ?

Årsager til overbelastningsskader kan være fejlstillinger i fod og underben, dårlig hælpude, pronation/ supination (forkert fodstilling), nedsat bevægelighed i f.eks. ankelleddet, forkert fodtøj, overvægt, øget træningsmængde eller opstart på ny sportsgren.

Akutte skader som forvridninger og knoglebrud kan opstå, når man øger intensiteten/belastningen over kort tid.

Overbelastningsskader kan opstå ved langvarig forøget belastning.

Hyppige overbelastningsskader er skinnebensbetændelse, fascitis plantaris, hælspore, stressbrud, achillessene tendinopati (smerter i achillessenen), kronisk ankel-instabilitet og kompartmentsyndrom (muskelloge-syndrom).

Skaderne opstår, når belastningen er større end styrken af vævet.

Underben, ankel og fod er kroppens kontakt med underlaget, som giver støtte, støddæmpning og mulighed for afsæt. Det stiller meget store krav til udholdenhed, styrke og tilpasningsevne for underben, ankel og fod.